Hyppää sisältöön

2250 -kokoussimulaatiossa opitaan digidiplomatian taitoja ja kansalaisvaikuttamista

Suomen YK-liiton uusi digitaalinen malli-YK-kokous DigiMUN vie osallistujan YK:n turvallisuusneuvoston päätöksenteon maailmaan ja sukeltaa Nuoret, rauha ja turvallisuus -tematiikkaan.

Maailmanlaajuinen koronapandemia muutti suuren osan YK-kokouksista virtuaalisiksi ja haastoi YK:n uudistamaan perinteisiä vaikuttamis- ja neuvottelumuotoja. Suomen YK-liitto seurasi YK:n esimerkkiä ja päivitti Malli-YK-kokoussimulaation myös verkkoon.

”Simulaation tekeminen oli todella mielenkiintoista ja opetti paljon turvallisuusneuvoston kokouksista, päätöksenteon dynamiikasta ja neuvotteluprosessista.”

Sara, Vietnamin delegaatti/DigiMUN-pilotointi 2020

DigiMUN -kokoussimulaatiossa osallistujat edustavat YK:n turvallisuusneuvoston jäsenvaltioita ja neuvottelevat päätöslauselmasta 2250 – Nuoret, rauha ja turvallisuus. Neuvotteluiden tavoitteena on luoda jäsenvaltioiden yhteinen 2250-julkilausuma, joka kattaa alkuperäisen päätöslauselman viisi osa-aluetta ja korostaa osallistujien näkökulmia Nuoret, rauha ja turvallisuus-tematiikassa.

Malli-YK:n digiuudistuksen myötä perinteinen valtioiden johtajien edustaminen muuttuu ja DigiMUN-kokouksessa edustetaan nuoria jäsenvaltioiden päättäjien sijaan. Koska nuorten arjen realiteetteja rauhan ja turvallisuuden kysymyksissä voidaan ymmärtää vain kuulemalla heitä itseään, DigiMUN-kokouksiin valmistautumisessa käytetään nuorten suosimia sosiaalisen median kanavia ja digialustoja. Simulaatiossa pyritään antamaan ääni ja näkökulma YK:n jäsenmaiden nuorille ja aidosti havainnollistamaan 2250-Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman, henkeä ja tarkoitusta.

”2250-päätöslauselma tuli aiempaa tutummaksi juuri YK:n ja sen kirjoittamiseen osallistuneiden maiden perspektiivistä – aikaisemmin olen kohdistanut huomioni pääasiassa lauselman vaikutuksiin ja nuorten asemaan sen toteuttamisessa.”

Heidi, Vietnamin delegaatti/DigiMUN-pilotointi 2020

Digitaalinen Malli-YK -uudistus on tehty osana Suomen YK-liiton rauhantyön projektia 2020-2021. Osana vaikuttamistyötä YK-liitto kerää simulaatioissa tuotettuja julkilausumia ja välittää nuorten sanoin viestiä päättäjille ja asiantuntijoille siitä, miten 2250 -päätöslauselman toimeenpanoa pitäisi edistää Suomessa ja mikä olisi YK:n rooli tässä työssä.

Kiinnostuitko? – Järjestä oma DigiMUN-kokous!

DigiMUN soveltuu erinomaisesti kerhojen ja yhdistysten harrastustoiminnaksi tai osaksi opetusta peruskoulussa, toisella asteella sekä korkeakouluissa ja aikuisopetuksessa. Lue lisää ja tule mukaan!

DigiMUN – YK-kokouksen simulaatio verkossa | Suomen YK-liitto (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Teksti: Heidi Saarinen
Kuvitus: Karin Niemi


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa