Hyppää sisältöön

HS Mielipide: Rauhaa ei saavuteta ilman nuoria

Teksti on julkaistu Helsingin Sanomissa mielipiteenä 16.10.2019

Kestävää rauhaa ei saavuteta ilman nuoria

Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueille on puhututtanut koko maailmaa viime päivät. Laajasti käsitellyssä aiheessa vähemmälle huomiolle on jäänyt konfliktialueilla asuvat nuoret ja heidän roolinsa. Nuoria 10–24-vuotiaita arvioidaan olevan maailmassa noin 1,8 miljardia ja he ovat enemmistössä etenkin maissa, joissa aseellisia konflikteja esiintyy. Sodasta ja rauhasta ei voida puhua ottamatta nuoria huomioon.

Sodissa siviilit kärsivät ja etenkin naiset ja lapset ovat heikossa asemassa. Nuoret nähdään konflikteissa helposti kuitenkin vain uhreina tai rikollisina, vaikka heissä itse asiassa piilee ainutlaatuinen mahdollisuus edistää ja ylläpitää kestävää rauhaa. Nuorten aktiivinen, järjestelmällinen ja merkityksellinen osallistuminen rauhan ja turvallisuuden osa-alueisiin on avainasemassa rauhaa edistettäessä ja ääriliikkeiden ehkäisemisessä.

YK:n päätöslauselma 2250 (Nuoret, rauha ja turvallisuus) vaatii jäsenvaltioita ottamaan nuorten tarpeet ja näkökulmat huomioon sekä ottamaan heidät mukaan rauhanprosessien kaikkiin vaiheisiin. Suomella on mahdollisuus näyttää päätöslauselman toimeenpanossa esimerkkiä koko maailmalle. Hallitusohjelmaammekin kirjattu tavoite päätöslauselman mukaisten toimien ja kansallisen toimeenpano-ohjelman laatimisesta on edistysaskel, joka toteutuessaan mahdollistaa aivan uusien työkalujen levittämisen konfliktialueille ja joka auttaa rauhan ylläpitämistä maissa, joissa konfliktia ei tällä hetkellä ole.

Parhaillaan nuoret loistavat poissaolollaan pöydistä, joissa turvallisuuteen ja rauhanratkaisuihin liittyvistä toimista päätetään, vaikka kyse on ennen kaikkea heidän tulevaisuudestaan. Ainoastaan ottamalla kaikki yhteiskunnan jäsenet mukaan ja valtuuttamalla paikallisia nuoria, perheitä, naisia ja eri yhteisöjen johtajia torjumaan ääriliikkeitä ja edistämään sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja osallistumista, voidaan taata kestävää rauhaa.

Janika Takatalo
Kansainvälisen vaikuttamisen asiantuntija, VTM
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi

Linkki Helsingin Sanomille alkuperäiseen tekstiin (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa