Hyppää sisältöön

Rauha ja turvallisuus kuuluvat kaikille, ei vain harvoille!

Enpä olisi uskonut kuinka paljon yhteistyötä ja mahdollisuuksia Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkostolla on. Nämä ovat olleet päällimmäiset ajatukseni viimeisten kuukausien aikana, kun olen toiminut verkoston puheenjohtajana. Yhteistyömahdollisuuksia olisi enemmän kuin vapaaehtoisena ehtii tekemään.

Ennen verkostoon liittymistä olin tehnyt jo jonkin verran kansainvälistä yhteistyötä etenkin YK-aiheisiin liittyen. Oli mieletöntä huomata, kuinka vahva tuki Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendalla on kansainvälisesti nuorten keskuudessa ja kuinka usein Suomi nostetaan esimerkkimaana keskusteluissa esille. Ajattelin silloin, että tämä on liike, johon haluan päästä mukaan. Enkä ole katunut päätöstä.

Nuoret, rauha ja turvallisuus -agenda on vaikuttava, sillä se koskettaa niin monia ja antaa mahdollisuuden monenlaiseen tekemiseen. Vaikka rauhan ja turvallisuuden keskustelut eivät tällä hetkellä aina kohtaa, on nuorten merkitys molemmissa erityisen tärkeä. Nuorilla on merkittävä rooli kestävän rauhan rakentamisessa niin yhteiskunnan tasavertaisina jäseninä kuin uusien näkökulmien ja pitkäjänteisten ratkaisujen esittäjinä. Samaan aikaa nuoriin kohdistuu erityisesti heitä koskettavia haasteita, kuten ennakkoluuloja nuorten väkivaltaisuudesta sekä uhka syrjäytymisestä ja radikalisoitumisesta. Näihin haasteisiin ja mahdollisuuksiin vastaamiseen tarvitaan nuoria ja nuorten osallisuutta lisääviä toimijoita.

Suomessa Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendan ympärille rakentunut verkosto on ainutlaatuinen maailmalla. Tiivis yhteistyömme järjestöjen kesken sekä ulkoministeriön kanssa luo uskoa agendan tunnettavuuden edistämiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen. Aktiiviset vapaaehtoiset taas luovat yhteisön, jonka kanssa sparrailla ja välillä myös purkaa huolia. Tätä työtä ei siis tarvitse tehdä yksin. Emme myöskään voi saavuttaa tavoitteitamme yksin, sillä rauha ei ole vain harvojen, vaan kaikkien asia.

Siksi kannustan jokaista rauhan ja turvallisuuden teemoista kiinnostunutta nuorta lähtemään mukaan verkoston toimintaan. Tule mukaan tekemään muutosta!

Onkin hauskaa, että olen kansainvälisesti päässyt kertomaan idean Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselmasta syntyneen Suomessa (huhun mukaan Nuorisoalan saunassa, mikä tekee tarinasta entistä hauskemman). Suomalaiset nuoret kokivat, että tarvitsemme Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman oheen Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman, joka tunnustaa nuorten merkittävän roolin kestävän rauhan rakentamisessa. Lopulta idea vietiin eteenpäin ja ojennettiin silloiselle YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille SuomiAreenassa 2011. Ja parin vuoden päästä tästä saimme tämän merkittävän päätöslauselman. Kaikki siis lähti nuorista.

Suomi on Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendan edelläkävijä

Nuoret, rauha ja turvallisuus on YK:n turvallisuusneuvoston sopimus nuorten merkityksellisen osallisuuden lisäämiseksi rauhan ja turvallisuuden kysymyksissä. Sopimus hyväksyttiin yksimielisesti vuonna 2015. Sopimus on yksi merkittävimpiä kansainvälisiä sopimuksia, jotka edistävät nuorten asemaa. 

Suomi on maailman ensimmäisenä maahan tehnyt kansallisen toimintaohjelman edistääkseen päätöslauselman toimeenpanoa (selkokielinen versio toimintaohjelmasta). Toimintaohjelma perustuu samoille viidelle pilarille kuin YK:n päätöslauselmakin: Osallistuminen, Ennaltaehkäisy, Kumppanuudet, Suojelu sekä Aseistariisunta, kotiutuminen ja integroituminen takaisin yhteiskuntaan. 

Kansallisessa toimintaohjelmassa on vahva intersektionaalinen lähestymistapa. Toimintaohjelmassa on myös tunnistettu eri ministeriöiden ja sidosryhmien vastuita toimintaohjelman toteuttamiseksi ja niiden toteutumista seurataan säännöllisesti ulkoministeriön johtaman seurantaryhmän toimesta. Rauhantyötä tekevien järjestöjen rahoituksen leikkaaminen kuitenkin uhkaa Suomessa tehtävää työtä rauhan ja turvallisuuden eteen, ja näin myös Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman ja -päätöslauselman toteuttamista. Ilman rauhantyötä ei ole rauhaa. 

Suomen pitkäjänteistä työtä Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendan edistämisessä arvostetaan suuresti maailmalla. Kansallisen toiminnan lisäksi Suomi puheenjohtaa Jordanian kanssa Nuoret, rauha ja turvallisuus -ystäväryhmää YK:ssa. Tämän lisäksi agenda on tärkeä prioriteetti Suomelle myös tulevalla Etyj-puheenjohtajuuskaudellamme.

Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto edistää nuorten osallisuutta rauhan ja turvallisuuden kysymyksissä

Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto edistää päätöslauselman ja toimintaohjelman toteuttamista Suomessa ja tuo yhteen teeman parissa työskenteleviä järjestöjä ja yksityishenkilöitä. Toimintamme perustuu tiedon jakamiseen verkoston jäsenten kesken, minkä lisäksi lisäämme tietoisuutta agendasta tapahtumien muodossa ja sosiaalisen mediassa. Tärkeä osa verkoston toimintaa on myös yhteistyö kansainvälisten sidosryhmien kanssa.

Kansalliset toimintaohjelmat ovat perusta Nuoret, rauha ja turvallisuus -agendan ja päätöslauselman edistämisessä. Kansainvälisellä yhteistyöllä on kuitenkin merkittävä rooli tavoitteiden saavuttamisessa. Konfliktit ja epävarmuus eivät katso maiden rajoja, vaan työ niiden voittamiseksi vaatii rajat ylittävää yhteistyötä. Dialogi eri toimijoiden kanssa lisää ymmärrystämme yhteisesti jaetuista haasteista. Yhteistyö lisää myös kansainvälistä painetta agendan edistämisessä. Voi siis sanoa, että joukossa on voimaa ja työtä on vielä paljon jäljellä.

Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma on YK:n turvallisuusneuvoston sopimus, minkä vuoksi yhteistyö YK:n ja etenkin YK:n nuorisotoimiston (UN Youth Office) kanssa on tärkeää. Teemme yhteistyötä myös eri maissa toimivien nuoret, rauha ja turvallisuus -agendaa edistävien tahojen kanssa. Vuoden 2024 aikana olemme avanneet yhteistyötä myös EU:n ja Naton suuntaan. 

Kuluneen vuoden aikana olemme järjestäneet ja osallistuneet useisiin tapahtumiin. Yksi merkkihetki oli, kun kesäkuun alussa saimme YK:n nuorisotoimiston johtajan, apulaispääsihteeri Felipe Paullierin vieraaksi Suomeen. Järjestimme keskustelutilaisuuden, jossa suomalaiset YK-aiheiden parissa toimivat nuorisojärjestöt pääsivät jakamaan ajatuksia Paullierin kanssa, jonka jälkeen pidimme avoimen tilaisuuden rauhan ja teknologian kytköksistä ja mahdollisista innovaatioista rauhan edistämiseksi. Osallistuimme myös National Dialogues Conference -rauhankonferenssiin, jonka aikana Suomi ja Etelä-Afrikka julkaisivat yhteistyössä järjestämänsä nuorten rauhanvälittäjien mentorointohjelman.

Paljon ehtii vuodessa tapahtua, mutta kaikkea ei kuitenkaan saa valmiiksi. Ensi vuonna juhlimme päätöslauselman 10-vuotisjuhlavuotta, jonka toivomme näkyvän sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Monipuolista viestintää ja tapahtumia on siis luvassa. Haluamme ensi vuonna edistää etenkin verkoston jäsenjärjestöjen ja muiden rauhantyötä tekevien järjestöjen näkyvyyttä sekä lisätä nuorten osallisuutta rauhantyöhön taustasta tai alueellisesta sijainnista riippumatta. Rauha ja turvallisuus kuuluvat kaikille, ei ole vain harvoille!

Tule mukaan verkoston toimintaan!

Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto on avoin kaikille rauhan ja turvallisuuden teemoista kiinnostuneille. Verkostossa on jäseninä sekä järjestöjen edustajia että yksityishenkilöitä. 

Verkoston haku on auki 4.12.2024 saakka. Tutustu haettaviin tehtäviin ja hae mukaan täältä: https://2250finland.fi/kiinnostaako-rauhantyo-ja-turvallisuuskysymykset-hae-nyt-mukaan-nuoret-rauha-ja-turvallisuus-verkostoon-hakuaika-4-12-mennessa/

Paula Pättikangas

Puheenjohtaja, Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto

chair@2250finland.fi


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa