Hyppää sisältöön

Nuoret, rauha ja turvallisuus -toiminnan kaikki rahoitus lakkautetaan

TIEDOTE

Vapaa julkaistavaksi


Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto

22.5.2024

Nuoret, rauha ja turvallisuus -toiminnan kaikki rahoitus lakkautetaan

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan avustusten lakkauttaminen asettaa Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkoston toiminnan, nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman toimeenpanon ja nuorten osallistumisen rauhantyöhön vaakalaudalle.

Ulkoministeriö tiedotti keskiviikkona 22. toukokuuta ulko- ja turvallisuuspolitiikan alan kansalaisjärjestöjen avustuksen lakkauttamisesta vuodesta 2025 eteenpäin. Avustusten tarkoitus on ollut tukea kansalaisjärjestöjen toimintaa, joka liittyy Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin ja kansainvälisiin sitoumuksiin. 


Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkoston osalta avustuksen lakkauttaminen tarkoittaa verkoston kaiken toiminnan rahoituksen lakkauttamista sekä verkoston työntekijäresursseista luopumista. Verkosto on saanut avustusta Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin kautta. Päätös seuraa aiemmin ilmoitettua rauhanjärjestöjen avustusten lakkauttamista ja järjestöjen valtionavustusten leikkauksia, joilla on myös vaikutusta verkoston toimintaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto uhkaa jäädä täysin ilman rahoitusta.

Verkosto on vapaa ja avoin alusta, jossa nuoret ja kansalaisjärjestöt tulevat yhteen oppiakseen toisiltaan ja edistääkseen nuorten osallisuutta rauhan ja turvallisuuden kysymyksissä. Verkosto on tehnyt rauhantyötä vahvassa ja laajassa yhteistyössä, ja erityisesti ulkoministeriön kanssa osana Suomen ulkopolitiikkaa.

”Ihmettelen suuresti, miten Suomen merkittävää profiilia rauhanvälittäjänä aiotaan jatkossa ylläpitää. Suomi on sitoutunut Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman edistämiseen, mutta sen toteuttaminen on vaarassa jäädä ontoiksi korulauseiksi, kun sitä edistävien nuorten toimijoiden rahoitus lakkautetaan”, toteaa verkoston puheenjohtaja Paula Pättikangas.

Vuonna 2015 hyväksytty Yhdistyneiden kansakuntien (YK) turvallisuusneuvoston päätöslauselma 2250: Nuoret, rauha ja turvallisuus tunnisti ensimmäistä kertaa nuorten roolin rauhan ja turvallisuuden kysymyksissä. Verkosto on vuoden 2016 perustamisestaan lähtien toiminut aktiivisesti nuorten osallistumismahdollisuuksien lisäämiseksi ja edistänyt Suomen sitoumuksia päätöslauselmaan liittyen. 

Suomen kansallinen toimintaohjelma on tuonut Suomelle paljon positiivista huomiota. Suomen ja samalla maailman ensimmäinen kansallinen Nuoret, rauha ja turvallisuus –toimintaohjelma (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) (2021) edistää nuorten osallisuutta ja roolia rauhanrakentajina, antaa työkaluja väkivaltaisten äärilikkeiden torjumiseen ja vahvistaa poikkileikkaavaa yhteistyötä. Toimintaohjelma laadittiin laajassa yhteistyössä verkoston, nuorten ja nuorisojärjestöjen, valtionhallinnon, tutkimuslaitosten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa.. 

Kansallista toimintaohjelmaa on hyödynnetty aktiivisesti osana Suomen ulkopolitiikkaa. Suomi nähdään maailmalla edelläkävijänä nuorten osallistumisen ja päätöslauselman 2250 toimeenpanon edistämisessä.

Ensimmäisen toimintaohjelman kausi tulee päätökseen vuonna 2024. Nuorten rauhantyöstä, nuorten osallistumisesta rauhan ja turvallisuuden kysymyksiin sekä toisesta kansallisesta toimintaohjelmasta putoaa täysin pohja avustusten lakkauttamisen seurauksena. 

Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto on huolissaan demokratian tilan ja kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten kaventumisesta. Verkosto korostaa jo aiemmin todettua: ei ole rauhaa ilman nuoria ja nuorten rauhantyötä.

Yhteydenotot ja lisätietoja:

Paula Pättikangas, Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkoston puheenjohtaja
Sähköposti: pattikangaspaula@gmail.com

Lisätietoja nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselmasta ja Suomen rauhantyöstä verkkosivuiltamme: https://2250finland.fi/


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa