Hyppää sisältöön

Ei rauhaa ilman rauhantyötä, ei rauhantyötä ilman nuoria

Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkoston ja Suomen YK-nuorten kannanotto liittyen valtioneuvoston päätökseen lakkauttaa rauhanjärjestöjen yleisavustukset

Valtioneuvosto on päättänyt lakkauttaa rauhantyön yleisavustuksen vuodesta 2025 lähtien. Lakkauttamisesta ilmoitettiin rauhanjärjestöille suunnatussa epävirallisessa tilaisuudessa ja sähköpostitse perjantaina 26.4.2024. Päätös tuli järjestöille yllätyksenä. 

Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto sekä Suomen YK-nuoret ovat erittäin huolissaan rauhantyön tuen lakkauttamisesta. Yhdymme Suomen Rauhanliiton, Rauhankasvatusinstituutin, SaferGloben, Rauhanpuolustajien ja Sadankomitean yhteisessä tiedotteessa ilmaistuun huoleen rauhanliikkeen toimintaedellytysten heikentymisestä. 

Kansalaisyhteiskunnan tekemä rauhantyö on korvaamatonta kestävien ja rauhanomaisten yhteiskuntien edistämiseksi. Ilman eri tasoilla tehtävää rauhantyötä ei voida saavuttaa kestävää rauhaa tilanteessa, jossa sodat ja kasvanut militarismi vaikuttavat suoraan haavoittuvimmassa asemassa olevien elämän edellytyksiin.

Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto sekä Suomen YK-nuoret haluavat ilmaista huolensa nuorten aseman puolesta. Nuorten rauhanjärjestöt kasvattavat nuoria rauhanedistäjiä. Ilman nuorierityistä rauhantyötä, meitä uhkaa kestämätön ja entistä vaikeammin ennakoitavissa oleva tulevaisuus. 

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 2250: nuoret, rauha ja turvallisuus painottaa nuorten merkittävää roolia rauhan rakentamisessa ja ennen kaikkea ylläpitämisessä yhteiskunnissamme – kestävää rauhaa ei voi saavuttaa ilman nuoria.

Rauhan eteen on tehtävä töitä. Ilman tukea, epäonnistumme rauhan edistämisessä ja annamme tilaa rauhaa lamaannuttaville kehityksille. 

Nuoret, rauha ja turvallisuus-verkosto

Suomen YK-nuoret  


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa