Hyppää sisältöön

Nuorten rauhanviikko on täällä taas!

Kaikkien aikojen kolmas nuorten rauhanviikko järjestetään tällä viikolla (20.–25.9.2021). Viikko huipentuu lauantaina 25.9. pääseminaariin, joka keskittyy edistämään dialogia nuorten, päättäjien ja asiantuntijoiden välillä positiivisen rauhan ja yhdenvertaisen osallisuuden kysymyksissä.

Suomen YK-nuorten koordinoima Nuorten rauhanviikko on nuorisovetoinen tapahtumakokonaisuus, joka tuo yhteen nuoria, opiskelijoita, kouluja, järjestöjä ja edustajia kaikilta yhteiskunnan tasoilta, mukaan lukien EU ja kansallisen tason hallinnon, opetuksen ja kansalaisyhteiskunnan. Viikon aikana käydään keskusteluja nuorten roolista rauhan rakentamisessa, sekä rauhan rakentamisen ja ylläpitämisen merkityksestä niin konfliktialueilla kuin meillä täällä Suomessa. Apuna tässä on positiivisen rauhan käsite, joka laajentaa ymmärrystä rauhasta väkivallan puuttumisen lisäksi myös esimerkiksi tasavertaisiin mahdollisuuksiin yhteiskunnassa ja turvallisuuden tunteeseen. Viikko kasvattaa nuorten tietämystä näistä aiheista ja tarjoaa ainutlaatuisen alustan innovoida, luoda ja ylläpitää rauhaisaa yhteiskuntaa asenteiden, instituutioiden ja infrastruktuurin kautta.

Nuorten rauhanviikko on saanut inspiraationsa ja keskittyy YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan 2250: nuoret, rauha ja turvallisuus, joka tuo esiin nuorten osallisuuden positiivisen vaikutuksen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, konfliktien ehkäisyyn ja rauhan rakentamiseen. Viikko kehitettiin alunperin tuomaan huomiota päätöslauselmaan perustuvien kansallisten toimintasuunnitelmien laatimiselle ja näiden prosessien tukemiselle – ja tänä vuonna onnellisena pitää esillä Suomen uutta 2250 toimintaohjelmaa! Tämän lisäksi viikko edistää päätöslauselman tavoitteita edistämällä rauhankasvatusta nuorten keskuudessa. Viikko myös kannustaa nuoria osallistumaan rauhan rakentamiseen muun muassa tarjoamalla heille matalan kynnyksen tilaisuuden tutustua alan toimijoihin. Kaiken kaikkiaan Nuorten rauhanviikko kannustaa ja valmistaa nuoria toimimaan yhdessä muun yhteiskunnan kanssa rauhaisan tulevaisuuden eteen, pitäen mielessä ettei kestävää rauhaa voi rakentaa ilman nuoria.

Viikko koostuu sekä Suomen YK-nuorten että sen kumppaneiden, kuten erilaisten järjestöjen ja aktiivisten kansalaisyhteiskunnan toimijoiden, Nuorten rauhanviikon lipun alla järjestämistä tapahtumista. Tänä vuonna on luvassa muun muassa erilaisia seminaareja/webinaareja, ekskursioita, mielenilmauksia ja yhteistä hengailua. Tämän vuoden tapahtumat keskittyvät eri päivinä yleisen 2250-tematiikan lisäksi myös seuraaviin rauhaan liittyviin teemoihin: koulutus, turvallisuus ja teknologia, SDG5 ja sukupuolten tasa-arvo, ilmastonmuutos ja ilmastoteot sekä monimuotoisuus ja osallisuus. Korona-aikana viikkomme on laajentunut online ja hybridi-tapahtumiin ja tästä inspiroituneena Nuorten rauhanviikko saa rinnalleen tänä vuonna myös Kansainvälisen nuorten rauhanviikon, jonka tarkoituksena on tavoittaa nuoria ympäri maailmaa!

Tämän vuoden pääseminaari (25.9.) toteuttaa dialogista formaattia, jossa nuorilla on yhdenvertainen asema ja tila osallistuvien tutkijoiden, rauhanrakentamisen asiantuntijoiden ja politiikan toimijoiden kanssa. Tämän tarkoituksena on luoda mielekkäitä mahdollisuuksia ja kokemuksia nuorten osallistumisesta ja antaa nuorille mahdollisuuden tuoda esiin heille tärkeitä asioita. Koko viikon ajan haluammekin pitää esillä nuorten halua osallistua ja vaikuttaa, sekä heidän jo tekemäänsä työtä rauhan eteen. Ytimeltään viikko siis on ja pysyy nuorten nuoria varten luomana kokonaisuutena.

Tule siis sinäkin mukaan Nuorten rauhanviikolle! Viikon aikataulun löydät sosiaalisen median kanavistamme (facebook: Nuorten rauhanviikko / Youth Peace Week ja instagram: @youthpeaceweek) sekä osoitteesta https://youthpeaceweek.blogspot.com/.


Jaa somessa:

Sinua voisi kiinnostaa