YK:n turvallisuusneuvoston Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman tavoite on taata nuorille edellytykset olla mukana rauhan ja turvallisuuden edistämisessä. Nuorten aktiivinen osallistuminen päätöksentekoon estää nuorten syrjäytymistä ja osallistumista aseellisiin konflikteihin sekä vahvistaa nuorten kuuluvuutta yhteiskuntaan. Kestävää rauhaa ei saada aikaiseksi ilman nuorten osallistumista.
Suomi on maailman ensimmäisenä maana laatinut kansallisen toimintaohjelman päätöslauselman edistämiseksi. Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto edistää osaltaan tämän toimintaohjelman toimeenpanoa Suomessa tuoden yhteen agendan parissa työskenteleviä järjestöjä ja aktiiveja.
Suomen Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto on kaikille rauhan ja turvallisuuden kysymyksistä kiinnostuneille avoin ryhmä. Tavoitteenamme on vahvistaa nuorten tekemää rauhantyötä kotimaassa ja ulkomailla, sekä tuoda nuoret Suomen ulkopolitiikan ytimeen. Verkoston koordinaattorina toimivat Nuorisoala ja Suomen YK-nuoret.
Lue lisää verkoston toiminnasta puheenjohtaja Paulan kirjoittamasta blogista.
Tule mukaan Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkostoon
Haemme nyt vapaaehtoisia verkoston ohjausryhmään ja työryhmiin. Verkoston ohjausryhmän haku toteutetaan vaaleilla, työryhmiin voi vapaasti ilmoittautua. Ohjausryhmä ja työryhmät kokoontuvat verkoston kuukausittaisten tapaamisten välillä etä- ja hybridiyhteyksin noin parin viikon välein. Ryhmien jäsenet työskentelevät myös kokousten ulkopuolella päättämiensä projektien parissa.
Hakijoiksi toivomme eri-ikäisiä, eri sukupuolien edustajia sekä kieli-, kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Kannustamme myös eri puolilla Suomea asuvia hakemaan mukaan! Maksamme/korvaamme ryhmän jäsenille matkakulut kokouksiin ja edustustehtäviin. Verkoston ja työryhmien pääasiallinen kieli on suomi.
Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkostoon ovat tervetulleita kaikki rauhan ja turvallisuuden kysymyksistä kiinnostuneet kokemuksen määrästä riippumatta. Älä siis epäröi hakea mukaan!
Hae mukaan ohjausryhmään ja työryhmiin alla olevan lomakkeen kautta. Organisaatiot pääsevät mukaan verkostoon ilmoittamalla kiinnostuksestaan verkoston puheenjohtajalle (yhteystiedot alla).
Ohjausryhmä on verkoston toimintaa ohjaava ryhmä, joka edustaa verkostoa sekä päättää tarvittaessa sen kannoista. Ohjausryhmä koostuu vapaaehtoisista, jotka haluavat olla erityisen aktiivisesti mukana verkoston toiminnassa ja kehittämisessä myös verkoston kokouksien välillä. Ohjausryhmän jäsenet edustavat verkostoa ulospäin sekä vastaavat nopeisiinkin kommentti- ja puhujapyyntöihin. Ohjausryhmän tehtäviin kuuluu myös yhteistyö ja viestintä sidosryhmien, etenkin ulkoministeriön, kanssa. Ohjausryhmään valittujen odotetaan sitoutuvan ryhmän toimintaan kuluvaksi vuodeksi. Tarkemmin ohjausryhmän luottamustehtävien sisällöistä täällä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).
Ohjausryhmään vuodelle 2025 haetaan
- Puheenjohtaja
- Varapuheenjohtaja (kansainvälinen yhteistyö)
- Sihteeri/jäsenjärjestövastaava
- Vaikuttamisvastaava
- Viestintävastaava
- Tapahtumavastaava
Vaikuttamis- ja viestintäryhmä on kaikille verkostolaisille avoin työryhmä, joka koordinoi verkoston vaikuttamistyötä ja ulkoista viestintää. Tähän kuuluu muun muassa kannanottojen valmistelua, tiedotuskampanjoita, verkoston toiminnasta viestimistä sekä muuta mielenkiintoista vaikuttamistyötä, jota ryhmä haluaa yhdessä lähteä tekemään. Ohjausryhmän vaikuttamisvastaava ohjaa ryhmän työskentelyä, viestintävastaava viestinnän sisältöjä ja toinen verkoston koordinaattoreista toimii ryhmän tukena. Vaikuttamis- ja viestintäryhmän jäsenten odotetaan osallistuvan vuoden aikana vähintään kahden projektin järjestämiseen. Lähde siis mukaan, mikäli vaikuttaminen kiinnostaa – olit sitten kokenut vaikuttaja tai vasta-alkaja!
Tapahtumaryhmä on kaikille verkostolaisille avoin työryhmä, joka suunnittelee ja toteuttaa verkoston tapahtumia. Vuonna 2025 ryhmän toimintaan kuuluu etenkin Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman 10-vuotisjuhlavuoteen liittyvät tapahtumat. Ohjausryhmän tapahtumavastaava ohjaa ryhmän työskentelyä, jäsenjärjestövastaava koordinoi yhteistyötä verkoston jäsenjärjestöjen kanssa ja toinen verkoston koordinaattoreista toimii ryhmän tukena. Tapahtumaryhmän jäsenten odotetaan osallistuvan vuoden aikana vähintään kahden tapahtuman järjestämiseen. Lähde siis mukaan, jos haluat saada kokemusta monipuolisesta tapahtuman järjestämisestä ja osallistua historiallisen juhlavuoden hulinoihin!
Hae mukaan 4.12. mennessä tällä verkkolomakkeella: https://www.lyyti.fi/reg/Haku_Nuoret_rauha_ja_turvallisuus_verkoston_toimintaan_2630?fbclid=PAZXh0bgNhZW0CMTEAAaYqHuOZcJB6BLGA6H0CpaEg4zooAteX4Z49oA4qwfiryu8AAHuBVpfWKKk_aem_u571y5ftNX4H2ZmvT7Q3Zw (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Valinnat verkoston ohjausryhmän valinnoista tekee Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkoston kokous 9.12. Myös kokouksessa voi asettua ehdolle verkoston luottamustehtäviin. Äänestää kokouksessa saavat kaikki kokoukseen osallistuvat verkoston jäsenet. Liity mukaan verkostoon täältä: https://2250finland.fi/osallistu/
Lisätietoja:
Paula Pättikangas
Puheenjohtaja