Päätöslauselma on tärkeä, koska se…
Tukee nuoria aktiivisina toimijoina ja rauhanrakentajina
Sen sijaan että nuoret nähtäisiin uhreina tai rikollisina, se tunnustaa nuorten merkittävän roolin aktiivisina toimijoina kestävän rauhan puolesta. Nuoret on otettava mukaan päätöksentekoon.
Edistää nuorten edustusta ja osallisuutta
Päätöslauselma pyytää YK:n jäsenvaltioita ottamaan nuorten tarpeet ja näkökulmat huomioon sekä ottamaan heidät mukaan rauhanprosessien kaikkiin vaiheisiin.
Vahvistaa yhteistyötä eri sektoreiden välillä
Rauhantyön on oltava osallistavaa. Päätöslauselma edistää yhteistyötä YK:n, hallitusten, kansalaisyhteiskunnan, nuorisojärjestöjen, yksityissektorin ja muiden toimijoiden välillä.
Antaa työkaluja väkivaltaisten ääriliikkeiden torjumiseen
Valtaosa nuorista haluaa elää rauhanomaisessa yhteiskunnassa. Nuorissa on potentiaalia väkivallan ja ääriliikkeiden torjumisessa ja kestävän rauhan rakentamisessa. Nuorten työmarkkinoille valmistavaan, laadukkaaseen koulutukseen ja ammattitaitoon on panostettava.
Parantaa käytäntöjä, jotta nuorten osallisuus olisi merkittävämpää
Päätöslauselma pyytää YK:n pääsihteeriä tekemään tutkimusta nuorten positiivisesta myötävaikutuksesta rauhantyössä ja konfliktien ratkaisussa. Tämän avulla voidaan suunnitella tehokkaampia käytäntöjä ja ohjelmia.
Takaa vastuullisen seurannan
Päätöslauselma vaatii vuosittaista keskustelua turvallisuusneuvostossa päätöslauselman täytäntöönpanon edistymisestä.
Päätöslauselma 2250 on laillisesti sitova, sillä sen otsikko on “kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpito” joka viittaa YK:n peruskirjan lukuun 7, artikkeliin 39. Turvallisuusneuvoston päätöslauselmat luvun 7 alaisuudessa ovat sitovia.