Syyskuu 2017
Viime syksynä pääsin toteuttamaan unelman, jonka uskon monen YK-nuoren jakavan: puhumisen tärkeästä asiasta kansainvälisen yhteisön ytimessä, YK:n päämajassa New Yorkissa. Kansainvälisenä rauhan päivänä 21.9.2017 pidin puheen, joka koski Nuoret, rauha ja turvallisuus- päätöslauselmaa ja Suomen 2250-verkostoa. Edustin ministeritason tapaamisessa Suomen 2250-verkostoa ja sitä sihteeröivää Allianssia toisena nuorena paneelissa. Tässä kirjoituksessa pohdin, mitä oppeja kokemuksesta jäi käteen ja kerron, mitä tapahtui ministeritapaamisen kulissien takana.
Alun perin tapahtumaa YK:lla suunniteltiin maaliskuulle. Hakukuulutuksen avauduttua katsoin kalenteriani ja sydän alkoi hakkaamaan lujasti. Pääsisin tuonne. Kalenterin täyttö hiukan kevyemmällä kädellä osoittautui yllättävän hyväksi ideaksi. Edustajaa haettiin vain muutaman viikon varoitusajalla, mikä teki tilanteesta jännittävämmän. Saavuin lumiseen New Yorkiin ja ihmettelin ensimmäisen kerran kaupungissa olevana kaikkea ympärilläni. Olo oli kuin olisin humpsahtanut keskelle elokuvaa.
Yksi asia, minkä pian opin oli, että mitä tahansa voi tapahtua. Lumimyrsky ravisteli New Yorkia, mikä johti kaupungin koulujen ja YK:n päärakennuksen sulkemiseen. Suomessa kaikki olisi jatkunut business as usual, mitä nyt pieni lumimyräkkä menoa haittaisi. Tapahtuma, jota varten olin valmistautunut, peruttiin päivää ennen suunniteltua ajankohtaa. Nousin Suomen koneeseen monta kokemusta ja kontaktia rikkaampana, mutta ilman puheen pitämistä ja käytyä keskustelua nuorten osallisuudesta rauhan prosesseissa. Pettymys.
Lesson 1) Mitä vain voi tapahtua. Ja välillä tapahtuukin.
Heinäkuun lopulla sain sähköpostin. Sama ministeritapaaminen pidettäisiin kansainvälisenä rauhan päivänä 21.9.2017 Pääsisin sittenkin puhumaan minulle, Suomelle ja koko maailmalle tärkeästä aiheesta, nuorten positiivisesta ja aktiivisesta roolista yhteiskunnallisessa muutoksessa. Sain puheaikaa kolme minuuttia. Mitä haluan sanoa kolmessa minuutissa, kun parikymmentä ulkoministeriä kuuntelee korvat höröllä? Aika paljon. Tiiviin ajan puitteissa oli kuitenkin tehtävä valintoja, joten kiteytin puheen esimerkkeihin Suomesta sekä nuorten osallisuuden lisäämisestä kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa.
Lesson 2) Kiteytä viestisi. Mieluummin vähemmän asiaa selkeästi kuin enemmän asiaa rönsyilevästi.
Kun olin lukenut puheen niin monta kertaa, että se tuli uniini, päivä koitti. Sain varmistuksen siitä, että YK:n pääsihteeri António Guterres tulisi olemaan paikalla. Cool. Eräs panelisteista paljasti, että hän ei ole innoissaan puheen pitämisestä näin korkean tason tapahtumassa. Häntä jännitti. Meidän nimien lausumiset varmistettiin, sillä kukaan ei halunnut tehdä virheitä mikkiin. Hienojen maa- ja nimikylttien takana on ihan tavallisia ihmisiä, jotka pelkäävät epäonnistumisia ja jännittävät välillä.
Lesson 3) Ulkoministerit ovat tavallisia ihmisiä, jotka pelkäävät virheiden tekemistä mikkiin.
Pääsihteeri António Guterres pahoitteli tiukkaa aikatauluaan ja sitä, että hän joutuisi poistumaan pian oman puheenvuoronsa jälkeen. Yliviivasin hänen erillisen puhuttelemisen puheeni alusta vaivihkaa. Ei se mitään, sain jo kuvan meidän kättelystämme, joten saat mennä, jos kerta täytyy (pics or didn’t happen). Ihmettelin sitä, miksi ihmiset puhuivat niin kaukana mikistä. Aina puhuessani pidän huolen siitä, että ääneni kuuluu – mitä kuuluvampi ääni, sitä todennäköisemmin viesti saavuttaa haluamansa huomion. Puhetta pitäessäni vedin mikkiä lähemmäs, että kaikki varmasti kuulisivat, mitä minulla on sanottavana. Myöhemmin tajusin, että puhujat pitivät pienen etäisyyden mikistä samanaikaisen kääntämisen vuoksi eri kielille, ettei kovaäänisistä kuuluva versio peitä alleen käännöstä. Hups. Lukion valmistujaisissa ja isoäidin syntymäpäivillä sai kailottaa vapaasti, koska puhetta ei samanaikaisesti käännetty Kiinaksi.
Lesson 4) Säädä puhevoimakkuutta tilanteen mukaan. Seuraa kokeneempien esimerkkiä, jos et ole varma jostain.
Tiesin, että EU kuului tilaisuudessa perustettuun Champions of Youth-ryhmään, kuten Suomi ja 20 muuta maata. Silti yllätykseni oli suuri, kun EU:n ulkoasiainhallinnon korkeaedustaja Federica Mogherini tuli pitämään puheenvuoron vain viiden metrin päähän minusta. Siinä se bosslady nyt oli ilmielävänä, jonka puheenvuoroja lähetin uutiskirjeen muodossa eteenpäin toissa kesän harjoittelussa. Puheenvuoron jälkeen hän siirtyi ripeästi toiseen tilaisuuteen, kuten ulkoministeri Timo Soini oman puheenvuoronsa jälkeen. YK:n korkean tason viikot ovat täynnä ohjelmaa ja turvallisuusjärjestelyt sekä aikataulujen tiiviys sen mukaisia.
Lesson 5) Tilaisuudesta toiseen juokseminen on elämää silloin, kun olet tärkeä. Voi siis olla ihan hyvä olla vähemmän tärkeä ja nukkua yönsä kokonaisina.
Tapasin ulkoministeri Soinin seuraavana päivänä sattumalta New Yorkin kadulla, kun hän oli matkalla tapaamiseen. Emme olleet ehtineet keskustella edellispäivänä lainkaan, joten vaihdoimme muutaman sanan ja kädenpuristuksen siinä, keskellä kadun hälinää. ”Hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita”, olivat hänen terveisensä minulle. Kaunis ajatus, mutta ainahan se ei tietysti pidä paikkaansa. Hyville ihmisille tapahtuu myös pahoja asioita, minkä takia kaikkia tarvitaan rauhan rakennukseen. Että niitä pahoja asioita tapahtuisi hiukan vähemmän. Tähän Nuoret, rauha ja turvallisuus-päätöslauselma antaa työkaluja: mitä enemmän nuoria on mukana rauhantyössä, yhteiskunnallisilla päättäjäpaikoilla ja muuttamassa yhteiskuntaa, sitä vahvempaa ja meidän näköistämme huomista ja tätä päivää olemme rakentamassa.
Lesson 6) Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma nostaa esiin nuorten oikeutuksen vaikuttaa positiivisesti ympärillä olevaan maailmaan ja antaa valtioille velvoituksen auttaa meitä siinä.
Nuorisoedustajien puheenvuorot alkavat ajassa 22:20 ja 29:16. Together we build it -järjestön perustaja, libyalainen Hajer Sharif oli toinen tilaisuudessa puhunut nuorisoedustaja, joka sai puheenvuorollaan seisoma-aplodit salissa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Milja Suihko,
Suomen YK-nuoret
Kansainvälisen politiikan yhdistys FAIA ry