Kun Suomi julkaisi ensimmäisen Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelmansa vuonna 2021, se oli ainoa laatuaan koko maailmassa. Sittemmin myös Filippiinit, Gambia, Nigeria sekä Kongon demokraattinen tasavalta ovat julkaisseet omat toimintaohjelmansa.
Kansallisen toimintaohjelman päivitystyö käynnistyi kesällä 2024, kun valtioneuvosto linjasi asiasta ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossaan. Suomen toinen NRT-toimintaohjelma koskee vuosia 2025–2028.
Toimintaohjelma päivitettiin tiiviissä yhteistyössä valtionhallinnon, nuorten, kansalaisjärjestöjen sekä tutkimuslaitosten kesken – siis samoin periaattein, joita noudattaen ensimmäinen toimintaohjelma laadittiin. Päivitystyön tueksi Nuorisoala ry toteutti nuorten konsultaatioita ja kyselyn, joiden avulla saatiin kartoitettua laajemman, nuoren vastaajajoukon ajatuksia rauhasta ja turvallisuudesta.

Nuoret, rauha ja turvallisuus – Päätöslauselman lyhyt historia
2015
2250-päätöslauselma hyväksytään YK:n turvallisuus-neuvostossa.
2016
Suomen Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkosto (silloiselta nimeltään 2250-verkosto) perustetaan lobbaamaan kansallista toimintasuunnitelmaa.
2018
Suomen ulkoministeri ilmoittaa, että Suomi sitoutuu tekemään kansallisen toimintaohjelman 2250-päätöslauselman toimeenpanemiseksi.
Kansallisilla nuoriso-konsultaatioilla kerätään mielipiteitä rauhasta ja turvallisuudesta.
2019
Maailman ensimmäinen 2250-seminaari järjestetään Helsingissä.
2250 Task Force perustetaan koordinoimaan yhteistyötä ulkoministeriön kanssa.
2020
Nuorisokonsultaatiot ja -työpajat keskustelevat 2250-päätöslauselman viidestä painopisteestä. Painopisteiksi muodostuvat osallistuminen, ennaltaehkäisy, kumppanuudet, suojelu sekä aseistariisunta, kotiutuminen ja integroituminen takaisin yhteiskuntaan.
2021
Suomen kansallinen toimintaohjelma julkaistaan.
2022
Toimintaohjelman toimeenpano aloitetaan. Valtionhallinnon edustajista, nuorisojärjestöistä ja nuorista kootaan seurantaryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti arvioimaan toimeenpanon etenemistä.
EU-komission ulkosuhteiden pääosasto laatii oman nuorten toimintaohjelman, joka kulkee nimellä Youth Action Plan for EU External Action.
2024
Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaan, että Suomi laatii uuden kansallisen Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman nykyisen ohjelman päättyessä vuoden 2024 lopussa.
Ulkoministeriö alkaa koordinoida päivitystyötä, ja Nuorisoala ry kerää päivitystyön tueksi tietoa liittyen nuorten ajatuksiin rauhasta ja turvallisuudesta.